Vragen over fietsen in coronatijd – van de NTFU

Premier Mark Rutte had goed nieuws voor sporters. Vanaf 1 juli vervalt de 1,5-meter-regel voor sporters. Fiets je samen, dan hoef je onderling geen afstand te houden. Fietsen in een groep mag dus. Daarmee vervalt ons advies voor de groepsgrootte. Je moet echter nog wel steeds 1,5 meter afstand houden tot andere weggebruikers. Hoe je dit doet plus nog meer vragen over fietsen in coronatijd, lees je in deze FAQ.

Vragen over fietsen in groepen

Mag ik in een groep fietsen?

Ja. Je mag samen fietsen met bijvoorbeeld clubgenoten, vrienden, familie of je vaste trainingsmaatje. Per 1 juli hoef je onderling geen 1,5 meter afstand te bewaren. Let op: je moet wel 1,5 meter afstand tot andere weggebruikers bewaren.

Hoe houd ik onderweg 1,5 meter afstand tot andere weggebruikers? 

Je vindt hier 8 praktische tips die je meteen kunt toepassen als je gaat fietsen. Ben je bestuurder van een vereniging of fiets je mee in een groep? Dan vind je hier tips hoe je als groep voldoende afstand houdt tot andere weggebruikers. Want, hoewel je onderling geen afstand meer hoeft te bewaren, moet je nog wel steeds 1,5 meter afstand tot andere weggebruikers bewaren.

Waarom hoeven we tijdens het fietsen onderling geen 1,5 meter afstand te houden, maar bij de start en finish en op de pauzeplaats wel?

De Rijksoverheid bepaalt dat álle sporters – dus ook wielersporters – onderling wel 1,5 meter afstand houden voorafgaand en na afloop van de sportbeoefening, waaronder in de kleedkamers en in kantines. Tijdens het sporten vervalt de 1,5 meter voor sporters onderling. Je leest er meer over op de website van de Rijksoverheid.

Mag mijn vereniging weer clubritten organiseren?

Ja, dat mag. Verenigingen mogen in groepsverband de weg op. Wielrenners en mountainbikers hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Je leden moeten wel 1,5 meter afstand tot andere weggebruikers houden. Fiets je in een groep? Rijd dan met een wegkapitein. Hij/zij heeft de taak ervoor te zorgen dat alles veilig verloopt en andere weggebruikers zo weinig mogelijk hinder ondervinden van de groep. Let op: vóór vertrek en bij terugkomst moeten wielersporters van 19 jaar en ouder wél onderling 1,5 meter afstand houden. Houd hier dus rekening mee als je clubrit op een afgesproken locatie start en finisht en je onderweg een pauze houdt.

Jullie adviseren om als groep met een wegkapitein op pad te gaan. Waarom?

De wegkapitein zorgt ervoor dat je als groep veilig fietst en andere weggebruikers zo weinig mogelijk hinder ondervinden van jouw groep. Veel verenigingen rijden al met zo’n wegkapitein, maar ook steeds meer vriendengroepen kiezen voor een wegkapitein.

Wij willen wel met een wegkapitein op pad. Hoe doen we dat?

Als wegkapitein zorg je ervoor dat iedereen in de groep de verkeersregels en onderlinge afspraken volgt en je spreekt je fietsvrienden of clubleden aan als dit nodig is. Ook zet je routes uit en zie je toe op de snelheid van de groep. Hoe je dit precies doet, leer je in een eendaagse cursus die je via de NTFU kunt volgen. Je leest er hier meer over.

Ik zag een grote groep wielrenners/mountainbikers fietsen. Mag dat?

Ja. Wielrenners en mountainbikers mocht al in een groep fietsen, maar per 1 juli hoeven wielersporters onderling geen 1,5 meter afstand meer te houden. Ons advies om met niet meer van 4 personen te fietsen, vervalt dus. Wielersporters moeten wel 1,5 meter afstand houden tot andere weggebruikers. NTFU doet daarom aan wielersporters de dringende oproep om indien en zoveel als mogelijk rekening te houden met de 1,5-meter-regel en de hygiënevoorschriften van het RIVM op te volgen.

Mag ik in Duitsland of België fietsen en mag dit ook in een groep?

Wil jij of jouw vereniging fietsen in Vlaanderen of Duitsland en wil je precies weten welke regels er in die landen gelden? Kijk dan op de site van de Vlaamse Wielrijdersbond en de Bund Deutscher Radfahrer voor de geldende maatregelen. Maak je plannen voor een weekje fietsen in bijvoorbeeld Frankrijk of Spanje? Check dan vóór vertrek de meest actuele reisinformatie en raadpleeg de websites van de Rijksoverheid en de ANWB.

Vragen over toertochten

Wanneer kan ik weer een toertocht fietsen?

We zijn in afwachting van het landelijk protocol sporten, dat sportkoepel NOC*NSF op dit moment aanpast. Zodra dit bekend is, weten wij ook meer hoe je ná 1 juli veilig kunt deelnemen aan een toertocht. We verwachten vrijdag einde van de middag met een update hierover te komen.

Ik ben toertochtorganisator: wanneer kan ik mijn tocht organiseren?

We zijn in afwachting van het Landelijk Protocol Sporten, dat sportkoepel NOC*NSF op dit moment aanpast. Zodra dit bekend is, publiceren wij het protocol voor het organiseren van toertochten. We verwachten dit vrijdag einde van de middag te kunnen bekendmaken. We geven dan ook meer informatie over wanneer je weer een toertocht kunt rijden.

Overige vragen

Onderzoeken geven aan dat we meer dan 1,5 meter afstand moeten houden bij het fietsen om besmetting te voorkomen. Waarom nemen jullie dit advies niet over?

Er zijn een aantal onderzoeken naar hardlopen/fietsen in coronatijden. Een aantal van deze onderzoeken lopen nog, maar de officiële resultaten zijn nog niet gepubliceerd, het gaat hier om eerste bevindingen. Verschillende experts zijn daarom kritisch op de uitkomsten. NTFU is als wielersportbond niet de instantie om zelf wetenschappelijke resultaten te interpreteren. NTFU volgt daarom de maatregelen en adviezen van de Rijksoverheid en het NOC*NSF op, die in contact staan met de virusexperts van het RIVM. Zij adviseren 1,5 meter afstand. Iemand die hoest/niest, verspreidt binnen deze straal het grootste volume aan vochtdruppels met het virus.

Wij staan voor je klaar

Heb je na het lezen van deze vragen en antwoorden nog opmerkingen? Neem dan contact met ons op.

Wielersporters: info@ntfu.nl
Toertochtorganisatoren: mvaessen@ntfu.nl
Verenigingen: mvandeveen@ntfu.nl
MTB-onderhoudsgroepen: ekuijt@ntfu.nl