Corona en fietsen in groepen – van de NTFU

Sinds 11 mei zijn de regels voor buiten sporten versoepeld. De NTFU adviseert wielrenners en mountainbikers die samen willen fietsen, met maximaal 4 personen op pad te gaan. Zo houd je op een veilige manier 1,5 meter afstand tot elkaar én anderen. 

Samen buiten sporten mag weer. Maar hoe fiets je veilig samen?

Voor wielrenners en mountainbikers adviseert NTFU: fiets met maximaal 4 personen samen. Met z’n vieren kun je snel ritsen en achter elkaar gaan rijden om de 1,5 meter afstand tot tegenliggers en/of inhalende verkeersdeelnemers te houden. 

Ga je met personen uit hetzelfde huishouden op pad? Dan geldt de 1,5 meter afstand tot elkaar niet, tot andere verkeersdeelnemers uiteraard wel. Ga je met fietsmaten buiten je eigen huishouden op pad? Houd dan 1,5 meter afstand tot anderen én tot elkaar

Waarom adviseren we maximaal 4 personen?

De Rijksoverheid staat toe dat we sinds 11 mei weer samen buiten mogen sporten – mits op 1,5 meter. Maar, hoe fiets je op een veilige en verantwoorde manier samen? Bij de versoepeling van de maatregelen zijn geen concrete aantallen genoemd voor een maximale groepsgrootte om samen buiten te sporten. Ook het algemene landelijke protocol Verantwoord Sporten geeft hierover geen uitsluitsel. Samen fietsen betekent voor de één “met z’n tweeën fietsen” terwijl het voor de ander een signaal kan zijn om met 14 man/vrouw op pad te gaan. NTFU vindt het onverantwoord als er grote groepen de weg op gaan: minimaal 1,5 meter afstand houden tot elkaar en anderen is niet uit te voeren. Bij grote groepen die achter elkaar moeten fietsen, ontstaat een lint. Inhalen is dan voor snellere verkeersdeelnemers (auto’s, brommers, speed pedelecs, andere wielersporters) moeilijk, zeker als je ook afstand tot anderen moet bewaren. Daarom adviseert NTFU wielersporters die graag samen willen fietsen, dit met niet meer dan 4 personen samen te doen. Zo kun je vlot ritsen en achter elkaar rijden. Het overige verkeer kan je makkelijker inhalen en je kunt de minimale 1,5 meter afstand tot elkaar en anderen houden. Het is geen verplichting om met 4 personen te fietsen. Fiets je liever uitsluitend samen met je huisgenoot of vaste trainingsmaatje of toch nog steeds solo? Dat mag uiteraard ook.

Hoe houd je als wielrenner 1,5 meter afstand als je samen fietst? Deze plus nog meer vragen over fietsen in coronatijd lees je hier.

Samen fietsen kan niet overal

Op drukke, smalle fietspaden is het niet wenselijk om in een groep te fietsen. Zoek dus niet de smalle drukke paadjes op, maar kies voor verkeersluwe brede paden waar het toegestaan is om te fietsen. We doen een beroep op ieders gezond verstand en de minimale afstand van 1,5 meter tot elkaar en anderen te respecteren, ook in een groep. Dat betekent niet in het wiel van een ander rijden of schouder aan schouder naast elkaar. Kun je onmogelijk minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar of anderen bewaren? Fiets dan solo. 

Wielrenners

 • Fiets met maximaal 4 personen in een groep.
 • Respecteer de minimale 1,5 meter afstand tot elkaar, andere fietsers en verkeersdeelnemers.
 • Vermijd drukte. Kies een route over brede wegen en fietspaden, waar het makkelijker is om tenminste 1,5 meter afstand te bewaren.
 • Fiets alleen naast elkaar waar dat kan. Zo niet: fiets achter elkaar. Rits op tijd.
 • Als inhalen of passeren niet mogelijk is, houd je ruim voldoende afstand tot anderen.
 • Maak goede afspraken elkaar: bekijk hier de basisafspraken.

Mountainbikers

 • Fiets met maximaal 4 personen in een groep.
 • Respecteer de minimale 1,5 meter afstand tot elkaar, andere mountainbikers en recreanten.
 • Bewaar 3-5 fietslengtes afstand tot elkaar op de singletracks.
 • Ga, waar dat veilig kan, aan de kant voor snellere fietsers.
 • Wil je iemand inhalen? Houd afstand tot er ruimte is om in te halen en bedank vriendelijk.
 • Rijd behoudend: neem niet onnodig risico’s.

Verkouden? Blijf thuis

Door hoesten en niezen komt het virus uit neus, keel of longen naar buiten. Via kleine druppeltjes komt het virus in de lucht. Daarom is het van belang om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Het virus wordt niet via zweet doorgegeven. Gebruik een papieren zakdoek als je je neus moet snuiten en gooi deze na afloop in de prullenbak. Ben je verkouden of voel je je grieperig? Ga niet fietsen, maar blijf thuis.

Rijd behoudend

Zorg dat zorgprofessionals zich geen zorgen hoeven te maken om een fietsongeluk en rijd behoudend. Het gemiddelde van je fietsrit is even niet belangrijk. En die technische trail of rock garden bewaar je beter voor een volgende keer. We kunnen straks echt wel weer wedstrijden en toertochten rijden.

Houd je aan de regels

Fiets niet met méér dan 4 personen, vermijd drukke plekken en gebruik je gezonde verstand. Samen voorkomen we een tweede golf van het coronavirus én is die gave toertocht of fietsreis weer een stuk dichterbij. 

Wielersport specifieke adviezen

De NTFU en KNWU hebben samen wielersport specifieke adviezen en richtlijnen opgesteld. Deze zijn gebaseerd op landelijk protocol Verantwoord Sporten.

Geschreven door Redactie Fietssport